Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011


Τί είναι το ΡΕΙΚΙ

Η λέξη «ΡΕΪ-ΚΙ» στα ιαπωνικά. 
«Ρέι»: συμπαντικό, πνευματικό 
«Κι»: ζωτική ενέργεια 
Πρόκειται για τη νεότερη γραφή των ιαπωνικών γραμμάτων

reiki

Τι είναι το Ρέικι

Tο Ρέικι είναι μια ιαπωνική θεραπευτική τέχνη που εφαρμόζει τοαπλό και φυσικό άγγιγμα των χεριών πάνω στο σώμα για τημετάδοση καθαρής ζωτικής ενέργειας. Για την ακρίβεια «Ρέικι» στα ιαπωνικά σημαίνει «συμπαντική ζωτική ενέργεια», δηλαδή ενέργεια που βρίσκεται άφθονη στο σύμπαν (τη φύση) και η οποία προσφέρει ζωή / ζωτικότητα..
Η θεραπεία μέσω του αγγίγματος ή μέσω της μετάδοσης μιας λεπτοφυούς και μη-ορατής (αλλά συχνά αισθητής) αναζωογονητικής ενέργειας υπήρχε σε όλους τους πολιτισμούς, σε ολόκληρη τη γνωστή ιστορία και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το άγγιγμα για την ανακούφιση του πόνου αποτελεί στη ουσία έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου.

Η Ιστορία του Ρέικι

Το Ρέικι «ξανα-ανακαλύφθηκε» για το σύγχρονο άνθρωπο από τονΜικάο Ουσούι το 1922 στο Κίοτο της Ιαπωνίας, όταν ο ίδιος μετά από μια περίοδο 21 ημερών νηστείας, προσευχής και διαλογισμού στο ιερό βουνό Κουράμα έξω από το Κιότο, ανακάλυψε την έμφυτη ικανότητα και δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος για αυτοθεραπεία<. Ανακάλυψε τη δυνατότητα σύνδεσης με την ενέργεια της ζωής, την απεριόριστη και παγκόσμια ζωτική ενέργεια αλλά και την ευκολία μετάδοσης της σε άλλα άτομα μέσω των χεριών. Ο Μικάο Ουσούι μύησε χιλιάδες άτομα στην τέχνη και την τεχνική του Ρέικι που, όπως δίδασκε ο ίδιος, μπορούσε να θεραπεύσει πάσα ψυχολογική και σωματική νόσο και να οδηγήσει στην ευτυχία!
Τον Μικάο Ουσούι διαδέχτηκε ο Τσουζίρο Χαγιάσι που άνοιξε διάσημη κλινική Ρέικι στο Τόκυο και κατόπιν η Χαβάγιο Τακάτα, η οποία ήταν η πρώτη δασκάλα που έφερε το Ρέικι στη Δύση, συγκεκριμένα στη Χαβάη, όπου ζούσε και δίδασκε έως το θάνατό της το 1980. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι και πρακτικοί του Ρέικι σε ολόκληρο κόσμο και αμέτρητοι άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά τα πολλαπλά οφέλη του.

Η Διδασκαλία του Ρέικι

Είναι πολύ απλό και εύκολο να διδαχθεί κανείς Ρέικι και να το εφαρμόσει τόσο στον εαυτό του όσο και σε άλλους. Το Ρέικι όμως δεν μαθαίνεται από τα βιβλία ούτε από το διαδίκτυο. Το άτομο θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο Ρέικι (συγκεκριμένο, τον «Πρώτο Βαθμό Ρέικι») με κάποιον Δάσκαλο του Ρέικι ώστε να λάβει τους ενεργειακούς συντονισμούς (ενεργειακές ενδυναμώσεις ή μυήσεις) που ουσιαστικά «αφυπνίζουν» τις θεραπευτικές ικανότητες του ατόμου και δίνουν τη χαρακτηριστική θερμότητα και ροή της ζωτικής ενέργειας στα χέρια.
Πιο συγκεκριμένα, το Ρέικι διδάσκεται σε τρεις βαθμίδες ή «βαθμούς» εκπαίδευσης: Τον Πρώτο Βαθμό, το Δεύτερο Βαθμό και τον Τρίτο Βαθμό. Ο Πρώτος Βαθμός Ρέικι είναι ανοιχτός σε όλα τα άτομα και δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη γνώση ή ικανότητα ή άλλη προεργασία. Γίνεται συνήθως σε δύο ημέρες. Σε αυτό το διήμερο σεμινάριο το άτομο αποκτά τη σύνδεση με τη συμπαντική ζωτική ενέργεια: λαμβάνει, δηλαδή, ενεργειακούς συντονισμούς (λέγονται και μυήσεις ή ενδυναμώσεις) που ανοίγουν τα κανάλια της ενέργειας στο σώμα και αφυπνίζουν την ικανότητα αυτοθεραπείας και αλλοθεραπείας μέσω του αγγίγματος των χεριών. Αυτό το πολύτιμο «δώρο» το άτομο μπορεί να το λάβει μόνο από έναν εκπαιδευμένο και επίσης μυημένο Δάσκαλο του Ρέικι. Μετά τον πρώτο βαθμό ακολουθεί μια περίοδος κάθαρσης και γι’ αυτό το άτομο θα πρέπει να κάνει καθημερινή εξάσκηση στο Ρέικι, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη αυτοθεραπεία για 21 ημέρες (ή και περισσότερο). Στην ολοκληρωμένη αυτοθεραπεία το άτομο τοποθετεί τις παλάμες του σε διάφορα σημεία του σώματός του, από το κεφάλι ως τα πέλματα, και δίνει ζωτική ενέργεια σε κάθε σημείο για αρκετά λεπτά. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα (σώμα, αύρα, νους, ψυχισμός).
Στο Δεύτερο Βαθμό Ρέικι το άτομο λαμβάνει από το Δάσκαλο του και άλλους συντονισμούς και η ικανότητα να μεταδίδει ζωτική ενέργεια μέσω των χεριών αυξάνεται. Λαμβάνει επίσης τρία πολύ σημαντικά ενεργειακά σύμβολα για την ενδυνάμωση της ενέργειας και μαθαίνει να στέλνει Ρέικι από απόσταση αλλά και να «θεραπεύει» καταστάσεις. Στον Τρίτο Βαθμό Ρέικι (ονομάζεται και Βαθμός Μάστερ ή Δασκάλου) το άτομο λαμβάνει τον ανώτερο συντονισμό, διδάσκεται άλλο ένα ενεργειακό σύμβολο (τέταρτο και τελευταίο σύμβολο στο παραδοσιακό σύστημα Ρέικι) και εκπαιδεύεται στο πώς να περνάει ολόκληρη τη διδασκαλία, τους συντονισμούς και τις τεχνικές σε άλλα άτομα. Ολοκληρώνοντας τον Τρίτο Βαθμό Ρέικι, το άτομο μπορεί να διδάξει και τους τρεις βαθμούς σε άλλα άτομα και να τους προσφέρει το μεγάλο δώρο της ζωτικής ενέργειας και της αυτοθεραπείας.

Χαρακτηριστικά του Ρέικι

Το Ρέικι είναι προσιτό, εύκολο και εύχρηστο. Όλοι μπορούν να εκπαιδευτούν σε αυτό - ακόμα και τα παιδιά. Επιπλέον, τα περισσότερα άτομα αναφέρουν πως το Ρέικι δεν μοιάζει με τίποτα άλλο από όσα έχουν διδαχτεί στο παρελθόν!
Το Ρέικι δεν είναι θρησκεία ούτε έχει άμεση σχέση με αυτήν. Άτομα όλων των θρησκειών, των ιδεολογιών και των φιλοσοφιών εξασκούν Ρείκι και ανακαλύπτουν με χαρά τις ανώτερες / καλύτερες / φωτεινότερες εκφράσεις του εαυτού τους και όλο και πιο θετικές πλευρές της Ζωής.
Το Ρέικι δεν είναι αυθυποβολή, αν και η θετική και ανοιχτή στάση του ατόμου μπορεί να παίξει θετικό ρόλο. Το Ρέικι δεν στηρίζεται στην πίστη ούτε στην αυτοσυγκέντρωση. Είναι απλή και φυσική ροή ενέργειας.
Το Ρέικι αποτελεί μια ουσιαστική ψυχοσωματική φροντίδα. Είναι ανιδιοτελής προσφορά, στήριξη και αγάπη. Παρ’ όλα αυτά, για τις συνεδρίες και τα σεμινάρια καλό είναι να υπάρχει κάποια ανταλλαγή ενέργειας για τις υπηρεσίες και το χρόνο που διαθέτει το άτομο που προσφέρει Ρέικι. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο χρηματικό αντίτιμο, καθώς τα χρήματα αποτελούν μια παγκόσμια, αποδεκτή, επιθυμητή, χρήσιμη και εύχρηστη μονάδα ανταλλαγής. Είναι ευρέως γνωστό πως πρέπει «να δώσεις για να λάβεις» και «να δίνεις / να προσφέρεις, όταν λαμβάνεις», για τη διατήρηση της ισορροπίας σε όλα τα επίπεδα. Το να προσφέρεις κάτι που έχει αξία για σένα (όπως είναι τα χρήματα, για παράδειγμα) εκφράζει και δηλώνει αποδοχή, αναγνώριση και ευγνωμοσύνη. Δηλώνει επιλογή. Επίσης, είναι γεγονός πως τα χρήματα που δίνει το άτομο για ατομικές συνεδρίες ή για σεμινάρια εκμάθησης Ρέικι αποτελούν ένα πολύ μικρό αντίτιμο σε σχέση με αυτό που λαμβάνει, το οποίο είναι αληθινά ανεκτίμητο, έχει αμέτρητα οφέλη και διαρκεί πραγματικά για μια ζωή.
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως οι πρακτικοί και οι δάσκαλοι του Ρέικι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποσχεθούν θεραπεία ή τη λύση κάποιου προβλήματος, παρά μόνον ολική χαλάρωση. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας το άτομο θα πρέπει πάντοτε να απευθύνεται στον κατάλληλο ειδικό, ιατρό ή ψυχολόγο. Οι πρακτικοί και οι δάσκαλοι του Ρέικι δεν παρεμβαίνουν ποτέ στον ιατρικό ή φαρμακευτικό τομέα και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν διαγνώσεις. Το Ρέικι είναι ήπιο και ασφαλές για όλους και μπορεί να συνδυαστεί με κάθε εναλλακτική και συμβατική μέθοδο και θεραπεία. Το Ρέικι είναι απλό, φυσικό, γαλήνιο και ζωογόνο άγγιγμα και δρα πάντοτε προληπτικά και συμπληρωματικά.
Τέλος, το Ρέικι συνδυάζεται εύκολα με κάθε άλλη τεχνική, π.χ. με μασάζ, με ρεφλεξολογία, με σιάτσου, με ομοιοπαθητική, με γιόγκα, με διαλογισμό, αλλά ακόμα και με τις τέχνες (χορό, μουσική, ζωγραφική κ.α.) με καταπληκτικά αποτελέσματα! Πράγματι, έχει ανεξάντλητες εφαρμογές τόσο στον εναλλακτικό χώρο και τις φυσικές θεραπευτικές μεθόδους όσο στην καθημερινή ζωή.

Η Θετικότητα του Ρέικι

Σύγχρονες ιατρικές και επιστημονικές έρευνες ενισχύουν αυτό που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, το ότι δηλαδή το Ρέικι, σταδιακά ή άμεσα, βελτιώνει τη συνολική ευεξία και ψυχοσωματική κατάσταση του ατόμου. Λόγω της απεριόριστης θετικότητας του, πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται το Ρέικι ως μια μορφή καθαρής και ουσιαστικής αγάπης.Ολοκληρωτικής Αγάπης. Απεριόριστης Αγάπης. Αληθινής Αγάπης: Αγάπης για το εαυτό (κάτι που είναι δύσκολο ή “απαγορευμένο” για τους περισσότερους!), αγάπη για το σώμα (κάτι που επίσης είναι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους!) και αγάπη για όλους τους ανθρώπους αλλά και για όλα τα πλάσματα (κάτι που πρακτικά φαίνεται ανέφικτο). Aποτελεί έναν έμπρακτο τρόπο, μέσω του αγγίγματος και της θεραπευτικής ζωτικής ενέργειας, να εκφράσουν βαθιά φροντίδα και ανιδιοτελή αγάπη τόσο στον εαυτό τους όσο και στους αγαπημένους τους.

Το Ρέικι Σήμερα

Σήμερα το Ρέικι διδάσκεται σε όλες τις πόλεις όλων των χωρών του κόσμου, καθώς το στοιχείο της αυτοθεραπείας το καθιστά άκρως δημοφιλές. Ρέικι προσφέρεται σε μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ένας αυξανόμενος αριθμός απόιατρούς και ψυχολόγους το προσθέτουν στην πρακτική τους.

Η Εξέλιξη του Ρέικι

Αν και το παραδοσιακό ιαπωνικό Ουσούι Ρέικι είναι πλήρες και αποτελεσματικό, τα τελευταία 25 χρόνια η τεχνική του Ρέικι έχει επηρεαστεί από τη Νέα Εποχή (η “πολύ-πνευματικότητα” του σήμερα) και την πολύπλευρη φιλοσοφία της. Σαν αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί διάφορα νέα συστήματα Ρέικι όπως Αγγελικό Ρέικι, Κρυσταλλικό Ρέικι, Ρέικι Ανώτερου Εαυτού, Κουνταλίνι Ρέικι, Καρούνα Ρέικι ®, Λαϊτάριαν Ρέικι ™, Σεκέμ-Ρέικι, Σαμπάλλα Ρέικι κλπ. Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται συνήθως από εμπνευσμένους ή χαρισματικούς δασκάλους του Ρέικι και αφορούν συχνά την περεταίρω μετεκπαίδευση των ατόμων που είναι ήδη πρακτικοί ή δάσκαλοι στο Ρέικι ή άτομα με πνευματικές αναζητήσεις.
Μπορούμε να φανταστούμε όλα αυτά τα διαφορετικά συστήματα (το καθένα με διαφορετικά σύμβολα, συντονισμούς, τεχνικές, διαλογισμούς κοκ) σαν τις ακτίνες ενός ήλιου (Παγκόσμια Ενέργεια ή Φως) ή σαν διαφορετικές “γεύσεις” Ρέικι. Μπορούμε επίσης να πούμε πως όλα τα συστήματα είναι μια εμβάθυνση στον κόσμο του Ρέικι ή μια διεύρυνση και εξέλιξη του, ανάλογα με τις ποικίλες σύγχρονες ανάγκες και την άσβεστη ανθρώπινη πνευματική αναζήτηση. Το Ρέικι είναι πάντοτε Ένα: ένας ολόκληρος άγνωστος ενεργειακός κόσμος γεμάτος από νέες, ενδιαφέρουσες, χρήσιμες και φωτεινές πλευρές κάθε στιγμή!
Προτείνεται πάντοτε η εκπαίδευση του ατόμου στο παραδοσιακό Ουσούι Ρέικι (μέχρι το δεύτερο βαθμό τουλάχιστον) και μετά μπορεί εάν επιθυμεί να συμμετέχει και σε σεμινάρια άλλων “ειδών” Ρέικι (και πάντα ανάλογα με το τι ενδιαφέρει το άτομο - πολλά άτομα είναι ικανοποιημένα με το Ουσούι Ρέικι ενώ άλλα επιθυμούν την εξερεύνηση των σύγχρονων / μοντέρνων συστημάτων του). Το Ρέικι, όπως κάθε τέχνη, εξελίσσεται συνεχώς σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο ροής και αντιθέσεων. Είναι σημαντικό να έχουμε πάντοτε τα μάτια, την καρδιά και το νου μας ανοιχτά ώστε να ακολουθούμε με ευκολία τη ροή - και επομένως την ευτυχία!

ΟΙ 5 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΡΕΪΚΙ 
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ 
ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΝΤΖΙ 
ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΙΚΑΟ ΟΥΣΟΥΙ

reiki

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: 
Η Μυστική Μέθοδος για να Προσκαλέσεις την Ευτυχία 
Η Θαυματουργική Θεραπεία για Όλες τις Ασθένειες

Μόνο για σήμερα, μη θυμώνεις 
Μην ανησυχείς και να είσαι ευγνώμων 
Εργάσου σκληρά και να είσαι ευγενικός με τους άλλους

Στο ξεκίνημα και στο τέλος κάθε ημέρας 
Γκασό (χέρια σε θέση προσευχής), σκέψου τις και ψάλε τις

Θεραπεία Ουσούι Ρέικι για την καλυτέρευση του νου και του σώματος

Ο ιδρυτής, 
Μικάο Ουσούι.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ / ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: 
Μόνο για σήμερα 
Δεν ανησυχώ 
Δε θυμώνω

Σέβομαι όλους τους ανθρώπους 
Εργάζομαι με τιμιότητα 
Ευγνωμονώ κάθε έμβιο ον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου